Vandt de sociale medier valget?

Så er valget overstået. Og resultatet er klart… eller er det?

Det afhænger naturligvis af hvilket resultat man hentyder til 🙂

Dette indlæg vil ikke handler om rød eller blå blok, men om en helt anden blog (undskyld, men den lå lige til højrebenet…)

Der har i denne valgkamp været talt og skrevet enormt meget om de sociale medier, herunder hvordan de politiske partier har brugt dem og ikke mindst betydningen af brugen.

Jeg har selv kloget mig lidt på dette område i EkstraBladet og Urban og naturligvis her på bloggen.

Og her efter valget vil jeg forsøge at gøre resultatet op. Vandt bloggen og de sociale medier så valget?

Nej, men…
Nej, er det korte svar. De sociale medier flyttede ikke mange stemmer. Og de fik derved ikke den store indflydelse på selve mandatfordelingen. Det er der mange gode grunde til. Ikke mindst den banale forklaring, at det tager tid at mestre de sociale medier. Man kan ikke forvente at starte sin første blog på valgdagen, og så regne med at vælgerne tager den til sig med det samme. Det tager tid. Og så skal bloggens ejer også lige lære at bruge mediet. Noget så banalt som selv at deltage i bloggens kommentarfelter med svar på de mange kommentarer, er en opgave, som mange politikere lige skal finde ud af. (Som et gratis råd – kan jeg lige hviske, at der er en grund til, at det hedder sociale medier – det kræver nemlig, at man er social og selv deltager).

Men det betyder ikke, at de sociale medier spillede fallit i valgkampen.

Større debat
De mange sociale medier har givet den politiske debat et kæmpe boost. Læssevis af politikere har oprettet blogs og YouTube videoer i et væk. Og det samme har den almindelige vælger. Så de sociale medier har givet grobund for rigtig mange gode diskussioner, og det er igen blevet legalt at diskutere politik og dele sine holdninger med andre. De sociale medier er nemlig meget lettere at gå til end det traditionelle læserbrev i en avis. Og de sociale medier giver også plads til alle.

I følge Overskrift.dk, der overvåger ca. 70.000 danske blogs, er der i skrivende stund mere end 19.000 blogindlæg hvor ordet VALG indgår. Det vidner om at valget er noget der optager blogs i Danmark og på YouTube kan man med samme søgeord finde ca. 1.000 videoklip.

(Forbehold: Nogle af resultaterne har naturligvis intet med vores valg at gøre, men tendensen er den samme – ordet VALGKAMP giver knap 500 resultater på YouTube og mere end 3.200 blogindlæg på Overskrift.dk)

Der er 1.000 vis af kommentarer på diverse politikerblogs og så videre.

Så de sociale medier har nok ikke flyttet mange stemmer, men de har medvirket til en opblomstring af den mere offentlige debat, hvor der åbnet op for større mulighed for at blive hørt for rigtig mange helt almindelige mennesker. Og det er jo det de sociale medier blandt andet handler om – mere dialog og flere sociale kontakter.

Og næste valgkamp bliver sandsynligvis ført endnu mere på de sociale mediers præmisser – og så når politikerne forhåbentlig også at lære lidt mere om hvad de sociale medier egentlig handler om.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s