Dansk for enhver pris?

Vores alle sammens kulturminister Brian Mikkelsen har netop i dagens udgave af Børsen på bagsiden kommet med sin vision for hvordan Danmark og danskerne skal blive bedre til at takle det globale samfund.

Kulturministeren mener, at vi skal tale mere dansk og ikke undervises på f.eks. engelsk. Det vil nemlig, ifølge ministeren, gøre os stærkere i det globale samfund.

Og sjovt nok samstemmer socialdemokraterne af alle. Deres kulturordfører Mogens Jensen vil endda gå så vidt, at der skal lovgives på sprogområdet. Og der bør ifølge socialdemokraterne udvikles sproglister, der kan oversætte engelske forskningstermer til dansk. For så bliver alt nemlig bedre…

Jeg måtte helt ærligt lige tjekke kalenderen. Men det var altså ikke den 1. april. Vi skriver altså den 11. juli og det er ikke 1907, men 2007.

Hvordan kulturministeren og den socialdemokratiske kulturordfører lige har tænkt denne kurs skal gøre os mere rustet til det globale samfund, er mig en kæmpe gåde. Når vores forskere begynder at fordanske deres forskningsrapporter, hvordan skal de så kunne kommunikere med deres kollegaer i USA, Rusland, Japan osv? Med internettet er verden ikke større end man kan nå den på 10 sekunder. Men det kræver, at man som minimum kommunikerer på et fælles sprog, og det bliver altså ikke dansk – lige meget hvad kulturministeren mener…

Og hvordan skal vores børn kunne arbejde i et globalt samfund, når de først meget sent i livet (om nogensinde) bliver undervist i eller på engelsk? Skal de lære det via Disney Channel eller Cartoon Network?

I en verden hvor sociale medier som blogs, wiki’er osv. er med til at knytte os tættere sammen på kryds og tværs af landegrænser, og hvor forskere kan diskutere resultater og ideer live via webcams eller blogs, er det i mine øjne en forudsætning, at man alle kan tale et fælles sprog og benytte de samme termer.

Hvis vi putter os i Danmark og begynder at lovgive om sproget, så er vi på vej ned ad en glidebane, som er skadelig for vores samfund, da vi i værste fald ender som et turistland, hvor vi taler et sjovt sprog, ingen andre forstår (og vi forstår heller ikke dem – vi må jo ikke…). Det giver også nogle rigtige dårlige signaler til omverden om, at vi Danmark ikke ønsker at være en del af det globale samfund – at vi har nok i os selv.

Verden udvikler sig – det samme gør sproget. Det er ikke en konstant enhed. Vi får hele tiden nye ord tilført – fra engelsk, norsk, russisk osv. Det er da en styrke – ikke en trussel.

Jeg er i chok… Der kommer et udspil i oktober fra regeringen – jeg vil følge det nøje.

Jeg kan og vil ikke tro, at vi skal forbyde at udvikle os og gøre os bedre.

One thought on “Dansk for enhver pris?

 1. Enig.

  Vores kære ministre skulle hellere bruge tiden på at undersøge, hvordan man kan gøre en bredbåndsforbindelse tilgengængelig for alle mennesker i det danske samfund.

  Der er så mange services, offentlige som private, der er baseret på internettet – ligesom globaliseringen kommer direkte ind i vores stuer via bredbåndsforbindelsen.

  Men samtidig er der en stor del af
  befolkningen, der ikke har midlerne til en bredbåndsforbindelse, endsige et modem og en computer.

  Det hjælper næppe på deres globalisering at sørge for, at de taler dansk.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s